Binaların yapımında binaların sağlamlığı oldukça önemlidir. Bu nedenle binaların çeşitli sorunlardan etkilenmemesi için gerekli olan bütün çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalardan biri de yapılar tasarlanırken statik projeye göre yapılar arasında bırakılan dilatasyon derzi uygulamasıdır. Binalar özellikle yüksek katlı yapılacaksa binanın hareketlilik derecesi doğru bir şekilde hesaplanmalıdır. Yüksek binalarda zemin cinsi, deprem, rüzgar vb. gibi çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilecek hareketlilik binaya zarar verebilir. Bu hareketlilik zaman içerisinde yapıda oldukça büyük zararlar verdiği için bu durumun önlemi olarak tasarım aşamasında önceden dilatasyon derzi bırakılmasıdır.
Dilatasyon derzi sayesinde yapı inşa edilirken tek bir parça olarak değil, birkaç ayrı kısım gibi inşa edilmektedir. Daha sonra da bu farklı kısımlardaki dilatasyon derzleri, dilatasyon profilleri kullanılarak kapatılmaktadır. Bu sayede binanın hareketlilik durumunun kısıtlanması engellenerek döşemede oluşabilecek gerilmelerden kaynaklı çatlaklar ve problemler engellenmektedir. Tek parça olarak yapılan yapılarda hareketlilik yapıyı etkilemektedir. Ancak derz sayesinde hareketlilik herhangi bir sorun yaşatmamaktadır. Dilastayon derzi bir yapıda hem zemin hem de duvarlarda kesintisiz olarak devam eden bir boşluktur. Zeminde özellikle büyük alanlarda bu derzin dilatasyon profili kullanılarak kapatılması oldukça önemlidir. Bunun nedeni ise genleşme vb.gibi durumlarda zeminin etkilenmemesini sağlamaktır.
Dilatasyon derzi ürünlerinin bir çok özelliği bulunmaktadır. Sadece alüminyum olarak üretilebilmesinin yanı sıra fitilli ve alüminyum olarak da üretilebilmektedir. Montaj işlemlerinde ise sabitlemek için mutlaka özel vidalar kullanılmalıdır. Vidaların özellikle paslanmaz çelikten ve ayrıca dübellerin de kaliteli kullanılması yapılan işin uzun ömürlü olması için oldukça önemlidir. Çünkü montaj sonrasında belirli süreler içerisinde bir takım etkiler sonrasında vidaların paslanması ileride problemlere neden olur. Dilatasyon profilleri, yapıların aralarında bırakılan dilatasyon derzlerinin kapatılması için kullanılan en uygun yöntemdir. Kaliteli malzeme, doğru profil seçimi ve iyi bir işçilik sayesinde bu profiller uzun yıllar işlevini yitirmeden kullanılabilmektedir.