DİLATASYON İZOLASYONU

Stabil bir yapı üzerinde çalışmak daha kolay olduğu gibi, değişkenlik göstermeyen bu tür yapıların oluşturduğu inşaat ve sistemler daha sorunsuz olabilir. Oysaki betonarme ve çelik yapılar da içinde olmak üzere, hava şartlarına göre genleşme gösteren yapılarda, Dilatasyon İzolasyonu yapılarak profil kullanımı bir zaruret oluşturmaktadır. Esnek malzemeler, bant, fitil ve benzer unsurlarla desteklenen uygulamalar, Dilatasyon İzolasyonu sağlama noktasında da olumlu ve pozitif sonuçlar ortaya koymuştur. Özellikle büyük blokların yapımı, köprü, yol, alışveriş merkezleri ve stadyum gibi dev yapıların inşasında özellikle fizibilite çalışmalarına çok dikkat etmek gerekir.
 
Dilatasyon izolasyonu kısaca projede bırakılan dilatasyon boşluklarının suya ya da yangına karşı izole edilmesidir. Eğer dilatasyon geçen bir yapının altında yaşam alanı varsa ya da otopark varsa, buradan su sızıntısının önüne geçmek gerekmektedir. Bu nedenle doğru dilatasyon profili montajı yapmadan önce dilatasyon izolasyonu yapılması önem teşkil etmektedir. Böylece dilatasyon boşluğu altında kalan alan yaşam alanı haline gelir. Ayrıca bazı projelerde dilatasyon boşluklarının yangına karşı izole edilmesi de yangının çok hızlı bir şekilde yayılmasının önüne geçmek adına çok önemlidir. Bu gibi yapılarda da öncelikle dilatasyon izolasyonu doğru bir şekilde uygulandıktan sonra uygun profil montajı yapılarak boşluklar kapatılır.
 
Daha dayanıklı, güvenli ve insanlar açısından sağlıklı sistemleri inşa etmek için, her türlü detayın en ince şekilde değerlendirilmesi gerekir. Oluşması muhtemel problemlerin teknik ve donanımlı çalışmalarla bertaraf edilmesi, o bölgede ya da yapılan inşaat ve ortaya konan eserden, insanların daha uzun süre sağlıklı şekilde yararlanması manasına gelecektir. İnsanların can ve mal güvenliği konusunda da oldukça önem taşıyan bu tür uygulamalarının, teknik hesaplama ve ölçümlerle desteklenmesi, insanlar adına her zaman daha pozitif sonuçları ortaya koymuştur.